Lekker Uit te gast bij Roem van Yerseke

on

Tijdens ons verblijf in Zeeland waren wij te gast bij Roem van Yerseke, onderdeel van de Roem Group. Het bedrijf bestaat reeds sinds 1942 en is Europa het grootste schaal- en schelpdierverwerkend bedrijf met vestigingen in Nederland en Duitsland. Het bedrijf uit Yerseke is gespecialiseerd in mosselen,oesters en garnalen. Directeur Huub Lacor leidde ons rond in het bedrijf waar we een kijkje namen hoe ze mosselen verwerken én brachten we een bezoekje aan de schelpdier hatchery.

sized_dsc_0034

 

Bij Roem van Yerseke worden er jaarlijks 8 miljoen kilo verwerkt. De mosselen worden direct vanuit de Oosterschelde met eigen kotters aan de wal gelost en vervolgens verwaterd. steentjes en andere vissoorten worden verwijderd en de mosselen worden met zeewater zandvrij gemaakt. sized_dsc_0028Daarna worden ze in de productielocaties machinaal verder verwerkt en schoongemaakt. Alvorens de mosselen worden verpakt, ondergaan ze nog een handmatige controle.

In de sector van schaal- en schelpdieren is vernieuwing actueler dan ooit. Daarom is men bij Roem van Yerseke steeds bezig met de innovatie van nieuwe kweekmethodes, kwaliteitsprocessen en optimale beheersing van de voedselveiligheid.

Met een eigen schelpdier hatchery (broedhuis) onderscheidt Roem van Yerseke zich op positieve wijze. De hatchery is er sinds 2005. Tijdens de eerste drie jaren is veel onderzoek gedaan naar het kweken van mosselzaad. Daarna is echter vooral aandacht besteed aan de kweek van economisch meer interessante soorten zoals de platte oester, Japanse oester en verschillende soorten tapijtschelpen.

sized_dsc_0063

 

Sinds 2013 wordt er vooral de  Japanse- en platte oesters gekweekt. In deze eerste en enige Nederlandse schelpdierhatchery worden schelpdierlarven onder gecontroleerde omstandigheden opgekweekt tot schelpdierbroed van enkele milimeters groot. Vervolgens wordt dit schelpdierbroed overgezet naar één van de verschillende nursery-fasciliteiten van het bedrijf waarin het scheldierbroed groeit tot het gewenste formaat (1 tot 3cm) is bereikt. Dit schelpdierzaad is de basis voor grow-out in mandjes of op de bodem.

sized_dsc_0067

 

Meer info over Zeeland’s Roem vindt u op www.zeelandsroem.nl

Bekijk HIER alle foto’s

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s