Uit Tip: Het Roosevelt Informatiecentrum & Huys van Roosevelt in Oud-Vossemeer

on

Tijdens onze persreis in Zeeland hielden we even halt in Oud-Vossemeer, een plaatsje in de Nederlandse gemeente Tholen. Oud-Vossemeer is bekend omdat de voorouders van de vooraanstaande Amerikaanse familie Roosevelt kwamen uit dit dorpje.

DSC_0831

We werden hartelijk ontvangen door Hans van Gorsel, voorzitter van Stichting Roosevelt Oud-Vossemeer, en Bas Quist gaf ons tijdens de rondleiding meer uitleg over het Roosevelt informatiecentrum.

Het Roosevelt Informatiecentrum

In het Ambachtsherenhuis is het Roosevelt Informatiecentrum ingericht, een museum dat in april 2016 in gebruik werd genomen door prinses Beatrix, in aanwezigheid van een nazaat van de Roosevelts.

In het informatiecentrum wordt er naar gestreefd om de geschiedenis van Oud-Vossemeer, de ambachtsheerlijkheid en de band met de familie Roosevelt, op een toegankelijke wijze voor het publiek te presenteren middels een kleine expositie.

In verschillende ruimten wordt aandacht besteed aan de geschiedenis van Oud-Vossemeer en van de ambachtsheerlijkheid, de oorsprong en stambomen van de Amerikaanse en Nederlandse Rooseveltfamilies en tenslotte de drie belangrijkste leden van de Amerikaanse tak: Franklin Delano, Theodore en Eleanor.

DSC_0823

Het ambachtsherenhuis is het voormalige recht- en gemeentehuis van Oud-Vossemeer dat in de jaren 1767-1768 door de ambachtsheerlijkheid is gebouwd. In die tijd was mr. Johan Willem van Rosevelt één der ambachtsheren en vandaar dat in de schouw het wapen van de Nederlandse Van Rooseveltfamilie te vinden is.

Stichting Roosevelt Oud-Vossemeer

Stichting Roosevelt Oud-Vossemeer is opgericht op 17 september 2015. Ze heeft als doel het inrichten en in stand houden van een informatiecentrum, waar meer ontdekt kan worden over de plaats van herkomst van de Amerikaanse presidentenfamilie Roosevelt. Ook het uitwisselen met en uitdragen aan organisaties en personen van informatie rond dit thema behoort tot de doelstellingen. De stichting probeert dat onder meer te bereiken door het houden van tentoonstellingen.

DSC_0822.jpg

De vier vrijheden

President Franklin Roosevelt formuleerde tijdens zijn State of the Union in 1941 vier fundamentele vrijheden die in zijn ogen voor ieder mens zouden moeten gelden: vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst, vrijwaring van vrees en vrijwaring van gebrek. Om zijn idealen uit te dragen is zes jaar na zijn overlijden een stichting opgericht, die prijzen ging uitreiken aan Amerikanen die zich inzetten om deze vrijheden uit te dragen en te waarborgen. Deze greep in 1982 de honderdste geboortedag van de president en de viering van 200 jaar diplomatieke betrekkingen tussen de V.S. en ons land aan, om de Four Freedoms Awards ook buiten de V.S. uit te reiken. Een kleinzoon van de president plantte bij die gelegenheid naar zijn opa genoemde tulpen in het gazon van de hervormde kerk in Oud-Vossemeer.

DSC_0834

Vanaf 1982 worden de medailles in de even jaren in Middelburg uitgereikt, en in de oneven jaren in Hyde Park in New York.  Tien jaar later is in Oud-Vossemeer het kunstwerk De Vier Vrijheden onthuld, gemaakt door Nico van den Boezem.

Het Roosevelt Informatiecentrum

Raadhuisstraat 5

4698 AJ Oud-Vossemeer

Nederland

E: info@rooseveltoudvossemeer.nl

w: www.rooseveltoudvossemeer.nl

DSC_0836

Huys van Roosevelt

Tegenover Het Roosevelt Informatiecentrum  bevindt zich het Huys van Roosevelt, een brasserie/restaurant waar iedereen in een ontspannen sfeer kan eten, drinken en genieten. Je voelt je er helemaal in de Amerikaanse stijl door het interieur en de vele quotes aan de muur van bekende Roosevelts.

 

Op het eerste verdiep van Huys van Roosevelt bevindt zich het restaurant, daar kun je lunchen of dineren in een gezellig kader. Op de menukaart staan er zelfs een aantal gerechten die naar de bekendste leden van de familie Roosevelt zijn vernoemd.

DSC_0859Op de benedenverdieping en het terras kun je terecht voor koffie met gebak, een borrel of het Rooseveltbier ontdekken. Rooseveltbier is een blond bier, gebrouwen in België, met een stevig karakter en een zoetheid van karamel. De afdronk is moutig en licht zoetig.

 

 

 

Huys van Roosevelt

Raadhuisstraat 13

4698 AJ Oud-Vossemeer

Nederland

E: info@huysvanroosevelt.nl

W: www.huysvanroosevelt.nl

Bekijk HIER alle foto’s

Plaats een reactie