Expo ’80 topstukken, 1217-2017’ in het stadhuis van Sint-Niklaas

on

De wandelgangen en de zalen van het prachtige neogotische stadhuis van Sint-Niklaas vormen het decor voor de presentatie van 80 topstukken uit de stadsgeschiedenis. De tentoonstelling is opgevat als een open uitnodiging aan alle Sint-Niklazenaren om hun stadhuis te bezoeken in het jubileumjaar. Ze loopt daarom zeven dagen op zeven en is gratis toegankelijk.

Topstukken

De ‘topstukken’ zijn enkele zorgvuldig uitgekozen stapstenen, die elk een aspect belichten van de rijke stadsgeschiedenis van Sint-Niklaas. De selectie uit de enorme collecties van de stad en van de Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas gebeurde op basis van een aantal vooraf vastgestelde criteria.

Heel wat ‘topstukken’ zijn weinig bekend en werden zelden of nooit tentoongesteld. Het gaat hoofdzakelijk om originele, waardevolle en bijzondere (kunst)werken of objecten die symbool staan voor een stukje stadsgeschiedenis. Verder werden ook de attractiviteit en de diversiteit van de materialen meegenomen bij de beoordeling.

wandelgids

Uniek kader

De topstukken zijn bijzonder en dat is ook het decor waarin ze zijn opgesteld. De trouwzaal, de gemeenteraadzaal, het burgemeesterskabinet met muurschilderingen en de monumentale trappenhal met glasramen en zuilen in Franse zandsteen, behoren tot het mooiste bouwkundig erfgoed dat Sint-Niklaas te bieden heeft.

Thema’s

De topstukken brengen heel uiteenlopende, maar altijd boeiende thema’s uit de stadsgeschiedenis tot leven. Het gaat bijvoorbeeld om middeleeuwse handschriften in verband met het ontstaan en de groei van de parochie, originele oude kaarten van stad en streek, een zilveren borstbeeld van de Heilige Nicolaas, originele glasplaten over de plaatsing van het Mariabeeld op de toren van de Onze-Lieve-Vrouwekerk, de oudste foto’s van Sint-Niklaas, bijzondere drukwerken, de brieven van frontsoldaat Hilaire Verschelden …

Samenwerking

Net zoals ‘Zijde gij ook van Sinnekloas’, de tentoonstelling die nog tot 19 november in SteM Zwijgershoek loopt, is deze expo ook het resultaat van een intense samenwerking tussen de Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas, het stadsarchief en de stedelijke musea. Het ontwerp voor de opstelling in de trouwzaal en de uitvoering ervan werden volledig gerealiseerd door de stadsdiensten.

Wandelgids

Bezoekers kunnen zelf hun parcours door de tentoonstelling bepalen aan de hand van een verzorgde wandelgids, waarin de 80 topstukken geïllustreerd en kort beschreven worden.

Praktisch

Expo ’80 topstukken, 1217-2017’

Stadhuis Sint-Niklaas, van zaterdag 7 oktober tot zondag 5 november

Elke dag open van 10 tot 18 uur, ook op zaterdag en zondag

Gratis toegang

Advertenties