Boek in de kijker: De Mooiste Kastelen van Vlaanderen – Irene Smets

on

Bij uitgeverij Lannoo is er het boek ‘De Mooiste Kastelen van Vlaanderen – Toeristische & culturele gids’ van Irene Smets met foto’s van Koen De Langhe verschenen.

‘De Mooiste Kastelen van Vlaanderen‘ is een uniek boek over de kastelen die Vlaanderen rijk is. En dat zijn er veel, want Vlaanderen telt honderden kastelen, bijna iedereen kent wel een kasteel ‘om de hoek’ in zijn dorp of stad.

Het lijvige boek (384 blz) gaat over het verleden en het heden van de Vlaamse kastelen en hun domeinen. Het is onderverdeeld in verschillende categorieën. Aan de vierentwintig historische Vlaamse kastelen, die als culturele bezienswaardigheid opengesteld zijn (al dan niet het hele jaar door) wordt de meeste aandacht aan besteed. Verder zijn er een aantal bijzonder mooie of betekenisvolle kastelen die wat meer uitgebreider besproken worden. Zij zijn niet of slechts in beperkte mate te bezoeken. Hun park is vaak wel toegankelijk.

En als laatste categorie bespreekt Irene Smets in het kort zo’n 500 kastelen. Kastelen zonder opmerkelijk architecturaal of historisch belang, maar toch de moeite waard om te ontdekken.

Om het zo overzichtelijk mogelijk te houden heeft de auteur de kastelen onderverdeeld per Vlaamse provincie, met inbegrip van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Bij elk te bezoeken kasteel staat er naast een verhaal over de geschiedenis en interessante weetjes, steeds de nodige informatie in een notendop, wanneer het te bezoeken is, de bereikbaarheid, met icoontjes wordt er aangeduid welke voorzieningen het kasteel te bieden heeft en vind je een woordje uitleg over de toegankelijkheid voor mensen met een beperkte mobiliteit terug.

Achteraan in het boek kun je in de alfabetische register eenvoudig de kastelen gerangschikt volgens deelgemeente terugvinden.

kastelen‘De Mooiste Kastelen van Vlaanderen‘ is een uniek boek van Irene Smets, ik had nooit kunnen denken dat Vlaanderen zoveel kastelen bezit. Het geeft je als lezer zin om zelf een ‘kastelenroute’ uit te stippelen en een bezoekje aan deze historische kastelen en parken te brengen. Want met de informatie uit dit boek beleef je gegarandeerd een leuke uitstap.

Wat zeker te vermelden is, zijn de unieke en prachtige foto’s van Koen De Langhe. Zeer prachtig werk van deze West-Vlaamse fotograaf!

‘De Mooiste Kastelen van Vlaanderen‘ is zowel een naslagwerk als een toeristische gids en absoluut een must voor wie Vlaanderens ongelofelijke rijkdom aan kastelen en kasteeldomeinen wil ontdekken.

ISBN: 9789401440370 – Paperback met flappen – 384 blz. – Prijs: € 29,99 – Uitgeverij: Lannoo

Advertenties