Uit Tip: In Sint-Niklaas staat alles in het teken van Sinterklaas

on

Van 12 november tot 6 december verblijft Sinterklaas opnieuw in Sint-Niklaas, de enige echte Sintstad van het land. Meer dan drie weken lang wordt de grote kindervriend gevierd in zijn eigen stad, met sfeervolle topevenementen. En ook dit jaar pakt de Sintstad uit met heel wat nieuwigheden.

Dag van de Sint met wereldrecordpoging en nooit geziene hoogteact

Op zondag 12 november wordt Sinterklaas onthaald in zijn eigen stad, op de Grote Markt. Het speelplein opent om 13.30 uur. Om 14.30 uur start de show op het podium met een optreden van The Peatles. Sinterklaas verschijnt op het podium en zingt met de kinderen de echte Sinterklaasliedjes uit het liedboek, dat gratis bedeeld wordt op het marktplein.

Samen met de kinderen onderneemt de Sint een poging om het wereldrecord Sinterklaasliedjeszingen te vestigen. Iedereen is van harte welkom om mee te zingen! Inschrijven vooraf kan via www.sinterklaaszingt.be. Voor alle deelnemers heeft de Sint een lekker stukje chocolade.

Een ander ‘hoogtepunt’ op de ‘Dag van de Sint’ is de klauterpartij van Klimpiet in een 65-meter hoge mast. Een primeur voor ons land! Rond 16.30 uur verlaat Sinterklaas de Grote Markt. Door de Stationsstraat rijdt hij dan in optocht naar zijn Huis.

Huis van de Sint: bezoekers uit de vier windstreken

25 dagen lang, van 12 november tot 6 december, brengen duizenden kinderen uit heel het land een bezoek aan het Huis in de Stationsstraat, waar Sinterklaas verblijft. Ook 512 klassen uit 97 gemeenten schreven in voor een rondleiding in het Huis. In de statige residentie worden de kinderen op een verzorgde en sfeervolle manier ondergedompeld in de magische wereld van Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten.

Sint in de Piste met topacts

Klassiek circus in een modern jasje in één van de grootste circustenten van Europa, prachtige kostuums, sprookjesachtige belichting, live orkest en circusacts op wereldniveau, dat is de succesformule van ‘Sint in de piste’. Op 18, 19, 25 en 26 november vinden in totaal 11 voorstellingen plaats, aan de democratische prijs van 10 EUR voor een ticket. Meer info: www.sintindepiste.be. Ook aan de infobalie van het stadhuis worden tickets verkocht.

Radio 2 is te gast in de circustent op dinsdagavond 21 november 2017. Er worden twee afleveringen opgenomen van het populaire radioprogramma ‘De Zoete inval’, met uitzending op zaterdag 25 november en zaterdag 2 december.

Een stad vol Sint-beleving

Vanaf zaterdag 12 november is Sinterklaas overal aanwezig in zijn residentiestad. De Sinterklaasbeleving in de stadskern wordt dit jaar verder versterkt.

Sinterklaaszoektocht

De Sinterklaaszoektocht loopt van 12 november tot 6 december en is een leuke verkenningstocht door de stadskern. Een aanrader voor iedereen vanaf 3 jaar.

Sinterklaasmarkt

Pas voor de derde keer, maar goed op weg om een klassieker te worden: de Sinterklaasmarkt op donderdag 23 november. Die dag staat de circustent op de Grote Markt en wordt de donderdagse markt volledig overgebracht naar het Hendrik Heymanplein en omliggende straten. Zwarte Pieten maken de bezoekers wegwijs door de markt. Unizo en de horeca stadskern zorgen voor een attentie voor de bezoekers.

Voetstapjes, perfecte Sintfoto en een plek voor het paard

Afdrukken van voetstapjes en paardenhoeven verbinden de voornaamste Sintlocaties in de binnenstad. Voor het Sinterklaasbeeld aan het stadhuis wordt een metalen fotokader opgesteld. Wie daardoor een foto maakt, heeft het perfecte Sinterklaasbeeld. Vlakbij de fotokader, voor het neogotisch stadhuis, krijgt het paard van de Sint zijn eigen, vaste plek.

Kleur- en doeboekje

Leerlingen van de stedelijke academie voor schone kunsten creëerden een prachtig kleur- en doeboekje voor de ‘Stad van de Sint’. De publicatie wordt verspreid op de Dag van de Sint (12 november) in het kader van de actie voor een goed doel op het Sinterklaasspeelplein.

Plaza Sinterklaas

Op de Grote Markt, aan de ingang van de tent van ‘Sint in de piste’, staat van zaterdag 18 tot zondag 26 november ‘Plaza Sinterklaas’, nostalgische kermiskramen met veel lekkers en gezelligheid.

Sint-TeeVee op TV OOST

De televisiereeks, die vorig jaar voor het eerst op antenne ging, werd dit jaar verder onderbouwd en uitgewerkt tot een volwaardig Sinterklaasprogramma. De negen afleveringen lopen van maandag 13 november tot vrijdag 1 december, met een compilatieaflevering op zondag 3 december. Sinterklaas en Zwarte Piet zingen, koken en turnen met de (jonge) kijkers. Elke aflevering eindigt met een originele Sint-soap. De avonturen van Sinterklaas zijn ook te volgen op www.sint-teevee.be. Zie bijlage voor het volledig programma.

Pop-up ‘Stad van de Sint’

Lokale handelaars presenteren hun Sinterklaasartikelen in een pop-up, Stationsstraat 94. Eén van de blikvangers is het Sint- en Zwarte Pietbier, nu ook aangeboden in geschenkverpakking.

Liedjes uit de Stad van de Sint op cd

Op initiatief van Koor&Stem en het stadsbestuur sloegen zeven enthousiaste kinderkoren en dirigenten de handen in elkaar om een cd uit de brengen met de mooiste Sinterklaasliedjes. Samen leverden ze meer dan 120 gouden stemmen voor 12 prachtige liedjes. Alle teksten staan in het sfeervolle inlegboekje van 24 pagina’s. De cd kost 10 EUR en is verkrijgbaar aan de infobalie van het stadhuis, bij dienst toerisme, in het Huis van de Sint en bij Koor&Stem.

Tien originele ‘Stad van de Sint’-schildjes

De ‘Stad van de Sint’ lanceert dit jaar liefst tien buttons: één met de afbeelding van Sinterklaas en negen met verschillende Zwarte Pieten. De schildjes zijn gratis verkrijgbaar aan de infobalie van het stadhuis.

O, kom toch eens kijken…

De Stad van de Sint heeft nog veel meer te bieden: Sintsdagen, rondleidingen, kleurwedstrijd, knutselateliers, donderdagse marktacties, gebedsdienst, workshops…

Alle info: www.stadvandesint.be

 

 

sized_sized_DSC_0666

Advertenties