Uit tip: Het Belle Epoque Centrum in Blankenberge

Bij mooi weer zakken duizenden toeristen massaal af naar Blankenberge. Ze brengen graag een dagje door op het strand, maken een fikse wandeling, winkelen of eten iets in één van de talrijke restaurantjes. En heb je er al eens aan gedacht om er het Belle Epoque Centrum in de Elisabethstraat te bezoeken?

Wist je trouwens dat Blankenberge vroeger een vissersdorpje was? In de 18de eeuw werd Blankenberge bezocht door inwoners van Brugge. Het was pas in de eerste helft van de 19de eeuw dat het toerisme stilaan op gang kwam. Engelsen kwamen naar Blankenberge voor de gezonde lucht en het heilzame zeewater.

sized_sized_DSC_0559

Het toerisme pas op gang kwam in de 19de eeuw, maar de mooiste tijd speelde zich af tussen het einde van de 19de eeuw en het begin van de 20ste eeuw, namelijk de Belle Epoque. Deze periode kende zijn gloriejaren tussen 1870 en 1914, Blankenberge werd omgetoverd van een eenvoudig vissersdorpje tot een heuse badplaats waar de rijken kwamen genieten van de gezonde zeelucht en het heilende zeewater.

In Blankenberge kan je deze rijke en zorgeloze tijd terug herleven in het Belle Epoque Centrum. Het Belle Epoque centrum opende zijn deuren in 2008 en is één van de meest bezochte attracties aan de kust.

sized_sized_DSC_0512

Vooraleer je binnenstapt in het Belle Epoque Centrum raad ik je aan om eens goed naar de buitengevel te kijken. Voor dit bezoekerscentrum zijn drie belle-époque villa’s uit 1894 verbouwd en gerestaureerd. Bewonder zeker de prachtige gevel in art nouveau stijl en de loggia. Bij het binnenstappen in het bezoekerscentrum voel je meteen die bijzondere sfeer van weleer.

sized_sized_DSC_0523Ons bezoek startte op de derde verdieping waar het dakterras zich bevindt. Hier kan je originele glasramen bewonderen uit Blankenbergse villa’s en de originele vloer uit de loggia’s waar nu de inkom is. En er is de mozaïekbank, die ons aan Gaudi doet denken. Deze prachtige mozaïekbank is gemaakt uit tegels van verschillende belle-époque villa’s. Op deze bank kun je bij mooi weer gezellig vertoeven en heb je een subliem uitzicht op de Sint-Rochuskerk die ook gebouwd is in deze periode.

Dan zakten we af naar de tweede verdieping, waar je meteen ondergedompeld wordt in deze prachtige tijd. Bewonder de mooie en kostbare jurken van de rijke dames die ze meenamen voor hun verblijf aan zee. Aan de muur hangen grote foto’s van het Casino Kursaal – het trefpunt van de beau monde. In de foto’s zijn kijkgaten en kan je zien hoe het nu is. Er bevinden zich o.a. affiches, oude foto’s en postkaarten, een maquette van het vissersbeluik en van de Pier die gebouwd is in 1894.

sized_sized_DSC_0564

Er is ook een interactief gedeelte in vier talen. Zo kan je je kennis testen over de belle époque in Blankenberge in een quiz met meerkeuzevragen die aangepast zijn aan het leeftijdsniveau van elke bezoeker. In een andere module kun je de prachtige muziek beluisteren van de tijd van toen terwijl je naar de prachtige muurfoto’s kijkt van vroeger. Heerlijk! Ook maak je kennis met een vissersvrouw, een visser en de portier van het eerste grote hotel in Blankenberge ‘Grand hotel des Bains et des familles’ ( waarvan een maquette in het centrum aanwezig is) die hun verhaal vertellen in het Blankenbergs dialect en ontdek ook het strandleven van vroeger en nu.

sized_sized_DSC_0555

Wist je dat je vroeger moest betalen om in de zee te baden? Beleef het zelf en koop je kaartje in een sierlijk badkantoortje aan zee.

Met een druk op de knop kan je een verhaal bekijken over wat er zich afspeelt in de villa’s en op de loggia’s, waar de mensen vooral pronkten en thee dronken en waarmee de rijke dames en heren zich zoal mee bezig hielden. Vergeet zeker tijdens je bezoek geen interactieve postkaart naar jouw vrienden te versturen!

Neem zeker ook een kijkje op het terras waar je het originele tegeltableau uit dancing Thalia en het BEAUFORT KUNSTWERK ‘Kneaded memory’ van de Portugese kunstenares Dalila Gonçalves kan bewonderen.

sized_sized_DSC_0577

Op de eerste verdieping maak je kennis met het amusement van toen voor arm en rijk. Je vindt er foto’s met Belle époque architectuur, zilverwerk en je kunt er het boek’ Badplaats in stijl: Belle-époque en interbellumarchitectuur in Blankenberge, 1870-1940’ inkijken. Ontdek hoe Blankenberge van een klein vissersdorpje tot een toeristische badstad uitgegroeid is en bekijk unieke filmbeelden die tonen hoe naar het strand gaan een heuse belevenis was.

sized_sized_DSC_0581

De  vloer op deze verdieping is origineel en werd volledig gerestaureerd. Het glas-in-lood raam dat verwerkt zit in het plafond komt uit een patisseriezaak in Blankenberge.

Een  verdiep lager bevindt zich de bel-étage. Hier kan je de luxe en de schoonheid ervaren van een woonkamer met open loggia in 1894. In de kelderverdieping ontdek je het verhaal aangevuld met foto’s van de restaurantie van de drie villa’s waar het Belle époque centrum zich in bevindt en o.a. de originele plafond rosas uit de bel-etage en de wandtegelcollectie bewonderen.

sized_sized_DSC_0631

Naargelang de periode vindt in de kelderverdieping een tijdelijke thematentoonstelling plaats.

Het Belle Epoque Centrum is een echte aanrader voor jong en minder jong. Het is toegankelijk voor mobiele als minder mobiele bezoekers, je kunt het centrum bezoeken met de trap of met de lift.

Na het bezoeken van dit prachtige centrum zal je beslist Blankenberge op een andere manier bekijken en beleven. Wedden dat je ook door de straten struint en alle gevels van de huizen bekijkt?

Belle Epoque Centrum

Elisabethstraat 24

8370 Blankenberge

www.belle.epoque.blankenberge.be

Openingstijden:

Van dinsdag tot en met zondag:

14:00 tot 17:00 uur (kassa gesloten om 16u30)

IN JULI EN AUGUSTUS: van dinsdag tot en met zondag

14:00 tot 18:00 uur (kassa gesloten om 17u30)

Gesloten: Elke maandag en op 1 en 2 januari, 25 en 26 december.

Bekijk HIER alle foto’s

Advertenties

Één reactie

Reacties zijn gesloten.