Culinaire tip: Bistro De Boeie in Blankenberge

Restaurant De Boeie was jarenlang een vaste waarde op de Zeedijk in Blankenberge, tot de eigenaars Mark Dewachter en Ria Vandenbussche besloten om na 12 jaar definitief de deuren van hun restaurant te sluiten. Ze vonden dat het tijd was voor een nieuwe uitdaging: een totaal nieuw concept en een hoger niveau.

Mark en zijn echtgenote Ria vonden een nieuw pand in de Molenstraat, een zijstraat van de Kerkstraat in Blankenberge en openden op 16 december 2016 de deuren van ‘Bistro De Boeie’.

sized_sized_DSC_0137

Bistro De Boeie is een trendy en sfeervol ingericht restaurant dat huiselijke gezelligheid uitstraalt. Binnen is er plaats voor 48 couverts, vooraan heb je zicht op de winkelstraat en achteraan in de zaal kun je Mark en zijn team aan het werk zien in de open keuken en heb je zicht op de gezellige tuin, waar het in de zomer zalig genieten is op het zonnige terras.

sized_sized_DSC_0110

Tijdens ons bezoek aan Bistro De Boeie werden we hartelijk verwelkomd door gastvrouw Ria en werden onze jassen in de vestiaire weggehangen. We namen plaats aan een tafeltje aan de straatkant en ik nam gezellig plaats op het schapenvel op de bank. Op alle tafels waren olijfolie, hoeveboter en fleur de sel aanwezig, net zoals je dat in gerenommeerde restaurants terugvindt. Mijn oog viel direct op het Berkel Snijmachine, een replica van het snijmachine dat Mark’s vader ooit in zijn slagerij bezat en vele herinneringen met zich meebrengt.

sized_sized_DSC_0167
Twee amuses: een gebakken bloedworst met geflambeerde appeltjes op een crunch van peperkoek en een wortel gembersoepje met een crunch van Parmaham en kastanje

Om te starten kregen we twee amuses: een wortel gembersoepje met een crunch van Parmaham en kastanje. Als tweede amuse een gebakken bloedworst met geflambeerde appeltjes op een crunch van peperkoek.

Ons voorgerecht was een Carpaccio van hert afgewerkt met vijgen, parmezaan, walnoot, kaaskoekje en balsamico. Bij dit gerecht werden nog extra olijfolie en balsamico geserveerd.

Dit gerechtje was zeer mooi gedresseerd, een waar schilderijtje. Ik, als carpaccio liefhebber, heb al vele carpaccio’s met rundvlees gegeten, maar een carpaccio van hert was nieuw voor mij. Dit gerecht was een ware smaakbom en smaakte naar meer.

sized_sized_DSC_0169
Carpaccio van hert afgewerkt met vijgen, Parmazaan, walnoot, kaaskoekje en balsamico

Daarna volgde onze hoofdschotel: Hazenrugfilet Royale met wintergarnituur en chips van schorseneren geserveerd met kroketten en dit was net zoals de voorgaande gerechten een toppertje.

sized_sized_DSC_0192
Hazenrugfilet Royale met wintergarnituur en chips van schorseneren geserveerd met kroketten

Als nagerecht besloten we- ook al waren we aan zee- voor de ‘boswandeling’: een gemarmerde chocolademousse met een paddestoel van meringue. Afsluiten deden we met een koffie die geserveerd werd met zoetigheden: cuberdon, spek en kokosrotsjes.

sized_sized_DSC_0207
Een‘boswandeling’: een gemarmerde chocolademousse met een paddestoel van meringue

 Bij Bistro De Boeie kun je terecht voor lunch en diner. Er is de keuze uit een drie- of viergangen Bistromenu en een driegangenmenu Menu De Boeie. Daarnaast is er ook een driegangen lunchmenu verkrijgbaar dat wekelijks verandert en loopt van vrijdag tot en met dinsdag.

Ook à la carte eten behoort tot de mogelijkheden. Klassiekers zoals huisgemaakte garnaalkroketten, mosselen, een goede Belgische steak, entrecote en côte à l’ os ontbreken uiteraard niet op de kaart.

Men kan een keuze maken uit diverse voorgerechten zoals gebakken ganzenlever met appeltjes, St. Jakobsnootjes of scampi’s op verschillende bereidingswijzen. Een Blankenbergs vispannetje ‘restyled’,  kabeljauwhaasje en gebakken sliptongen zijn enkele van de visgerechten die op de kaart staan. Alle gerechten worden geserveerd met frietjes of puree en een slaatje of warme groenten.

sized_sized_DSC_0183
Ganzenlever met gebakken appeltjes en chutney van mango

De kaart biedt ook enkele vleesspecialiteiten aan zoals Limousin entrecote uit Frankrijk, Herefond Rib-eye uit Ierland en Holstein rib-eye uit de Verenigde Staten. Verder zijn er nog seizoensgebonden suggesties verkrijgbaar, waaronder fazantenfilet en hazenrug ‘Royale’ of ‘Harlekijn’.

Alle gerechten worden met verse, kwalitatieve en seizoensgebonden producten à la minute door chef Mark bereidt. Indien je een allergenen allergie of bepaalde dieetwensen hebt, kun je dit doorgeven aan gastvrouw Ria en wordt er rekening mee gehouden.

Voor de kleinsten beschikt Bistro De Boeie over een speciale menukaart met onder meer frikandellen, spaghetti Bolognaise, vers gepaneerde visreepjes en een brochette van chicken nuggets.

sized_sized_DSC_0144

Bij Bistro De Boeie kun je niet alleen terecht voor een romantisch etentje met twee of een etentje met familie of vrienden, maar ook in groep of een feestje. Gastvrouw Ria en chef Mark hebben voor u speciale arrangementen en al uw wensen en de mogelijkheden zijn bespreekbaar.

Mark Dewachter en Ria Vandenbussche wilden met de opening van Bistro De Boeie hun restaurant naar een hoger niveau brengen. Om dit hoger niveau te bereiken en om nieuwe technieken aan te leren heeft chef Mark stage gelopen bij Sergio Herman en Syrco Bakker in Pure C.

“Het is niet mijn bedoeling om een sterrenzaak te beginnen. Ik wil wat ik daar heb geleerd, toepassen om te kunnen verwezenlijken waar ik naartoe wil met mijn keuken. De kaart is kleiner maar fijner, maar we hebben er wel voor gezorgd dat ieder zijn gading vindt. Mijn uitdaging is om een beetje van de oude kaart mee te nemen en toch vernieuwend te zijn”, aldus Mark.

sized_sized_DSC_0224

We kunnen u met stip zeggen dat het koppel hierin geslaagd is met grote onderscheiding. Alle gerechten die we voorgeschoteld kregen waren op topniveau. Echte schilderijtjes en ware smaakbommetjes om duimen en vingers af te likken, subliem!

En terwijl chef Mark in de keuken de heerlijkste gerechtjes voor ons bereidde, werden we in de watten gelegd door gastvrouw Ria. Wie al eens in een sterrenrestaurant geweest is, zal het beamen dat je bij Bistro De Boeie dezelfde service krijgt.

sized_sized_DSC_0129

(H)eerlijke producten, kwaliteit, diversiteit en versheid zijn heel belangrijk in Bistro De Boeie. Het is er puur genieten, je hebt het gevoel alsof je gezellig thuis in je huiskamer zit. En helemaal niet duur, voor de gerechten betaal je evenveel als in een andere brasserie, maar hebben een hoger niveau. Bistro De Boeie heeft een uitgebreide dranken- en wijnkaart.

Bistro De Boeie is een klassezaak en verdient voor ons een plaatsje in de Gault&Millau gids!

Omdat Bistro De Boeie op 16 december zijn éénjarig bestaan viert, heeft chef Mark een feestmenu samengesteld die verkrijgbaar is tot dinsdag 16 januari 2018. Voor de prijs van € 47,00 krijg je een driegangen keuze menu en wordt er een gratis glaasje cava aangeboden.

BISTRO DE BOEIE “1 JAAR”-MENU à € 47,00 

( bij deze menu wordt u een gratis glaasje cava aangeboden)

St. JAKOBSNOOTJES / KNOLSELDER-PUREE / SALSA / SPEKJES

of

CARPACCIO VAN GEROOKTE HOLSTEIN-FILET / BALSAMICO / VIJGENCONFITUUR


SCHELVIS-FILET / COURGETTE / CHILI-OLIE

of

STOOFPOTJE VAN HERT / WINTERGARNITUUR


CHOCOLADE / VANILLE / RODE BIET

of

SABAYON ‘MAISON’ (HIERBAS DE LAS DUNAS) –  ROZE POMPELMOES


sized_sized_DSC_0137

 Bistro De Boeie

Molenstraat 26-28

8370 Blankenberge

www.deboeie.be


Openingsuren

MAANDAG – DINSDAG 12.00 – 14.00 / 18.00 – 20.30

WOENSDAG – DONDERDAG GESLOTEN

VRIJDAG 12.00 – 14.00 / 18.00 – 21.00

ZATERDAG – ZONDAG 12.00 – 14.30 / 18.00 – 21.00

Reserveer op het nummer +32 (0)50 73 45 75 of reservatie@deboeie.be

Bekijk HIER alle foto’s

Advertenties

Één reactie

Reacties zijn gesloten.