Akkerbouwbedrijf ‘De Korenschoof’ in Kamperland (NL) teelt biologische gewassen en fokt geitlammeren

on

Volgende halte tijdens onze toeristische en culinaire reis door Zeeland is het biologisch akkerbouwbedrijf en boerderijwinkel ‘De Korenschoof’ van Kees en Connie Steendijk in Kamperland.

Dit biologisch akkerbouwbedrijf en boerderijwinkel teelt diverse biologische gewassen en in overleg met de afnemer wordt er vaak bepaald wat er wordt geteeld. Dit zijn onder andere producten als tarwe en spelt voor de bio-bakker, aardappelen voor friet en consumptie, pompoenen voor de versmarkt, uien rood en geel en luzerne en grasklaver voor de geitenhouderij.

sized_sized_DSC_0318

In de lente van  2016 zijn Kees en Connie begonnen met de opfok van 600 geitlammeren. Dit om de cirkel van biologisch boeren steeds verder af te maken. Met de grond die zij bewerken past het prima om gras/ klaver voor de dieren te telen.

Kees heeft voor de geiten een potstal laten bouwen waarin de dieren kunnen huisvesten op stro en waarin ze na het aflammeren ook kunnen gemolken worden. Tevens is er een voorziening getroffen om de dieren vrije uitloop te geven naar de aangrenzende percelen grasland.

sized_sized_DSC_0323

Vanaf februari 2017 zijn Kees en Connie begonnen met het melken van de dieren. Twee keer per week wordt de gekoelde melk opgehaald om ze vervolgens naar een kaasmakerij of melkfabriek te brengen. Geitenmelk staat er om bekend gezond te zijn omdat deze de dichtste benadering heeft van onze moedermelk.

Naast het bedrijf baten Kees en Connie een biologische boerderijwinkel uit. Daar verkopen ze onder andere pure biologische en regionale groenten, fruit, droogwaren, zuivel en brocante en op zaterdag vers brood.

sized_sized_DSC_0342
Connie Steendijk in haar biologische boerderijwinkel

Kees Steendijk vertelt: “Ons bedrijf stamt uit 1823, kort nadat de polder in 1818 werd ingedijkt. De Korenschoof krijgt zodoende veel natuurlijke stilte toebedeeld. De 65 hectare grond ligt vast aan het bedrijf. In de wijde omtrek kunnen we dus elke dag onze producten als het ware zien groeien.”

Van oudsher wordt er op dit bedrijf al tarwe geteeld. Vandaag de dag zijn tarwe en spelt de hoofdteelten. Door een speciaal schoningsproces worden de beste zaden geselecteerd wat je weer terugziet op het veld in mooie uniforme stevige en gezonde planten. Door dit teeltsysteem bewijzen Kees en Connie Steendijk  dat de graanteelt veel verder is te optimaliseren dan men tot nu toe voor mogelijk heeft gehouden. Van hun tarwe en spelt laten ze sinds 2004 een heerlijk biologisch brood bakken: het Korenschoofje.

sized_sized_DSC_0333

 

“Sinds 2008 wordt er op ons bedrijf nauwelijks meer geploegd. Dit doen we omdat er aan het niet ploegen een aantal voordelen zitten. De bodem heeft bijvoorbeeld een betere vochtvoorziening, de bodem is stabieler, de toplaag is altijd natuurlijk verweerd en organische voedingsmiddelen blijven waar ze nodig zijn, aan de oppervlakte. Naast deze voordelen is er ook nog het feit dat als je niet ploegt, je ook niet over het land hoeft te rijden, dit scheelt brandstof zowel in het voor- als in het najaar”, aldus Kees Steendijk.

De Korenschoof

Soelekerkeweg 1

4493 PW KAMPERLAND

 http://www.dekorenschoof.com

Bekijk HIER alle foto’s

Advertenties