Uit Tip: Wijnhoeve de Kleine Schorre in Zeeland

Wie van wijn houdt, moet zeker eens een bezoek brengen aan Wijnhoeve de Kleine Schorre in Dreischor, een dorp in Schouwen-Duiveland in de Nederlandse provincie Zeeland. Je kunt er de wijngaard en het Proeflokaal bezoeken. Tijdens ons bezoek aan Schouwen-Duiveland werden we hartelijk ontvangen door Johan van der Velde (van Wijnhoeve de Kleine Schorre) en Guus de Jong (van Proeflokaal De Kleine Schorre).

sized_sized_DSC_0495
Guus de Jong en Johan van der Velde

Wijnhoeve de Kleine Schorre is er sinds 2001 en in samenwerking met het gerenommeerde Luxemburgse wijnbedrijf Cep d’Or wordt er een strenge selectie van druiven gemaakt. De keuze van de druivenrassen is gebaseerd op een aantal criteria. Een daarvan is dat de wijnen naadloos aan moeten sluiten op het goede dat Zeeland al sinds jaar en dag te bieden heeft, namelijk de Zeeuwse Zilte Zaligheden. Deze zilte zaligheden bestaan uit mosselen, de Oosterscheldekreeft, oesters, platvis, lamsoor en zeekraal.

sized_sized_DSC_0457

De keuze van de druivenrassen is daarom gevallen op de Pinot Gris, Pinot Blanc, Rivaner en Auxerrois. Momenteel zijn er al 42.000 wijnstokken gepland. De wijngaard is uitgegroeid tot 10 ha en is daarmee een van de grootste wijngaarden van Nederland.

In de schuur van de Wijnhoeve zijn de kelder en het proefdomein ondergebracht. Wanneer het tijd is voor de oogst, is de Wijnhoeve aangewezen op vrijwilligers om de druiven te plukken. De druiven worden met de hand geplukt, zo worden alleen de rijpe druiven geplukt met het steeltje eraan. Machinaal plukken betekent dat alle druiven, ook degene die nog niet rijp zijn,  geplukt worden en dit zonder de steeltjes. Sommige wijnen worden geperst met het steeltje erbij, wat een unieke smaak geeft. De druiven worden met de grootste zorg verwerkt in de kelder op het terrein.

sized_sized_DSC_0442

Na de rondleiding was het proeven, beleven en genieten van al het goede dat Zeeland te bieden heeft in het Proeflokaal, behorend bij Wijnhoeve De Kleine Schorre. Guus en Johan lieten enkele wijnen met bijpassende hapjes proeven.

In het Proeflokaal konden we drie wijnen proeven. Een Schouwen-D®uiveland Rivaner, deze bijzonder frisse wijn met volle fruit tonen als lychee en groene appel. Een licht sprankeltje maakt deze wijn compleet. Deze wijn, die tevens wordt geschonken op vluchten van KLM, werd opgediend met Zeeuwse Creuse, groenen appel en komkommer.

De tweede wijn was een Schouwen-D®uiveland Gris. Een lekkere wijn die enerzijds heel fris en anderzijds een tikkeltje zoet is. Sappig, een vleugje wit fruit en misschien op de achtergrond een klein rozijntje. Kortom: een heerlijke wijn! Deze wijn werd vergezeld van een bordje met kabeljauw, broccoli, mousseline en groene asperges.

sized_sized_DSC_0492Ook de Schouwen-D®uiveland Barrique is een topper. Een volle krachtige, witte wijn die negen maanden gerijpt is op eikenhouten vaten. De wijn bevat tinten van mandarijn en vanille. Uitstekende wijn in combinatie met een bordje kippenlevertjes, champignons en walnoten.

Wijnhoeve De Kleine Schorre is individueel te bezoeken en is ook uitermate geschikt voor groepen. Bijvoorbeeld gecombineerd met een rondleiding door de wijngaard en wijnkelder, lunch, diner, vergadering,(bedrijfs) feest of partij. 

Wijnhoeve De Kleine Schorre & Proeflokaal De Kleine Schorre

Zuiddijk 4                                                                            

4315 PA Dreischor                                                                            

www.dekleineschorre.nl 

www.proeflokaaldekleineschorre.nl

Bekijk HIER alle foto’s

 

Advertenties