Uit Tip: Het Streek- en landbouwmuseum Goemanszorg in Zeeland (NL)

Het Streek- en landbouwmuseum Goemanszorg  is gehuisvest in een monumentale 18de eeuwse boerderij in Dreischor, het mooiste ringdorp van Zeeland. Dreischor ligt in Schouwen-Duiveland en telt ongeveer 1000 inwoners. In dit mooi en verrassend museum krijg je een beeld van het boerenleven aan het begin van de vorige eeuw tot aan de jaren vijftig, toen de mechanisatie van de landbouw zijn intrede deed.

sized_sized_DSC_0526

Het woonhuis van de boerderij is ingericht naar de situatie van begin vorige eeuw en laat in de hal ook de vroegere streekdracht zien. In de grote schuur worden er allerlei zaken tentoongesteld en deze zijn onderverdeeld in vier thema’s:

  • het product meekrap (rode kleurstof uit de wortels)
  • het product vlas (Dreischor was het vlassersdorp tot in de jaren 50)
  • het Zeeuwse trekpaard
  • de geschiedenis van het eiland Schouwen-Duiveland (door de eeuwen heen, de inpolderingen van de Gouwe, ed.)

sized_sized_DSC_0513

Daarnaast zijn er vele werktuigen en gereedschappen uit het boerenbestaan van vroeger tijd (vooral voor de Watersnood van 1953) te bezichtigen.

In de tweede schuur staat de vlas-demonstratie opgesteld en is er een oude smederij; in het wagenhuis staan koetsen en oude wagens. Een filmhoek met films over de verschillende thema’s is ook aanwezig.

Rond de boerderij ligt de tuin (kruidentuin, bloementuin en hoogstamboomgaard).

sized_sized_DSC_0533

Wisseltentoonstelling

Dit jaar is het onderwerp van de wisseltentoonstelling “Veranderd eiland voor en na de Ramp”. Deze tentoonstelling gaat vooral over de veranderingen in het landschap, de landbouw, de boerderijen , de mensen en het transport .

Arrangementen

Het museum is ook zeer geschikt voor groepsbezoeken, eventueel met gids. Er zijn diverse combinatie arrangementen aanwezig (basis + lunch + bezoek dorp / wijnhoeve). Het museum is open tot en met 4 november en is alle dagen (behalve de maandagen) geopend van 11.00 tot 17.00 uur.

sized_sized_DSC_0548

Streek- en landbouw museum Goemanszorg

Molenweg 3

4315 CE Dreischor

www.goemanszorg.nl

Bekijk HIER alle foto’s

Advertenties