Vitro Plus in Burgh-Haamstede is wereldmarktleider in het kweken van varens

on

Tijdens onze toeristische en culinaire reis door Zeeland hebben we bezoek gebracht aan een zeer interessant en uniek bedrijf: Vitro Plus in Burgh-Haamstede. We werden door het bedrijf rondgeleid door John Bijl en Ard Stoutjesdijk.

sized_sized_DSC_0594John Bijl richtte in 1990 Vitro Plus op. Het bedrijf is wereldmarktleider op het gebied van weefselkweek varens. Bijna tachtig procent van de varens wereldwijd komt uit Zeeland. John Bijl automatiseerde zijn varenkwekerij zodanig dat er minder mankracht en vierkante meters nodig zijn. Deze automatisering zorgde ervoor dat Vitro Plus een wereldbedrijf is geworden.

Minder vierkante meters is mogelijk dankzij de verticale teelt. De plantjes staan in bakjes in lagen boven elkaar, met zuinige ledlampen. De plantjes zitten in een soort van minikasje, met daarop speciale folie.

Opmerkelijk is dat Vitro Plus de kweekmethode van de varens sinds enige tijd ook toepast op groenten en kruiden. Dochteronderneming ViVi heeft een kweekfaciliteit gebouwd waar onder led-licht een krop sla gekweekt kan worden zonder bestrijdingsmiddelen, de plantjes hebben immers nauwelijks last van ziektes en schimmels, en hebben veel minder water nodig, slechts een halve liter water in plaats van de gebruikelijke veertig. De sla is inmiddels een succes en wordt reeds verkocht in diverse restaurants.

sized_DSC_0598

 

Vitro Plus heeft de high-tech oplossing voor wereldwijde voedseltekorten. Daarmee bewijst het bedrijf dat Zeeland een stempel drukt op de wereld. Het bedrijf won al eerder prijzen met de kweekmethode, terwijl de meeste Zeeuwen nog nooit van Vitro Plus of ViVi hebben gehoord, laat staan buiten Zeeland. In 2016 won ViVi de Zeeuwse Pioniers Prijs.

sized_sized_DSC_0585

Vitro Plus en ViVi

De Roterij 26

4328 BA Burgh-Haamstede

www.vitroplus.nl

Bekijk HIER alle foto’s

Advertenties