Toeristische tip: Rubenshuis viert terugkeer gerestaureerd Zelfportret van de Grootmeester

Met blozende wangen en rode lippen. Zo kijkt Rubens ons na zijn restauratie aan. Jarenlang zaten deze details verborgen onder verschillende verflagen. Maar vandaag oogt Rubens opnieuw opmerkelijk fris. Het Zelfportret van Rubens is gerestaureerd door het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium te Brussel. De originele verflaag is blootgelegd en het paneel geeft opnieuw tal van details prijs. De terugkeer van het Zelfportret wordt feestelijk gevierd op 21 april met straattheater, animatie, workshops en lezingen. Het museum is dan gratis toegankelijk en open tot 20 uur. Het is dé opwarmer voor het stadsfestival ‘Antwerpen Barok 2018’ waarvan Rubens de gastheer is.

Foto links: Peter Paul Rubens, Zelfportret @ Rubenshuis Antwerpen, opname voor restauratie, 2017-2018

Foto rechts: Peter Paul Rubens, Zelfportret, Rubenshuis Antwerpen, opname 12 april 2018, na restauratie KIK-IRPA, foto KIK-IRPA Brussel

In januari 2017 vertrok het Zelfportret van Rubens naar het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) te Brussel voor onderzoek en restauratie. De specialisten van het KIK brachten met hoogtechnologische apparatuur een bijzonder complexe materiële geschiedenis aan het licht met diverse formaatwijzigingen, overschilderingen en vernislagen.

Schepen Caroline Bastiaens is verheugd met de terugkeer: “De meester is opnieuw thuis, na meer dan een jaar. Het schilderij oogt opmerkelijk fris en toont details die lange tijd onzichtbaar waren, zoals de rode lippen en de blozende wangen. De terugkeer van Rubens’ Zelfportret wordt op 21 april feestelijk gevierd met een gratis volksfeest met straattheater, animatie, workshops en lezingen voor jong en oud. Samen met het publiek toost Rubens met een gratis drankje op zijn terugkeer. Het museum is dan gratis toegankelijk en open tot 20 uur. Het is dé opwarmer voor het stadsfestival ‘Antwerpen Barok 2018’ waarvan Rubens de gastheer is.”  

Zelfportret Rubens

Vanaf 17 april 2018

Rubenshuis

Wapper 9-11, 2000 Antwerpen

www.rubenshuis.be – www.facebook.com/rubenshuis

€ 8 / € 6 / gratis

Open van dinsdag tot en met zondag van 10u tot 17u, gesloten op maandag

Welkomstfeest Zelfportret Rubens

21 april 2018

Gratis

Van 10 tot 20 uur

In en rond het Rubenshuis

Wapper 9-11

2000 Antwerpen

www.rubenshuis.be

www.facebook.com/rubenshuis

Reserveren aanbevolen voor de lezingen

Stuur een mail naar rubenshuis@stad.antwerpen.be of bel 03 201 15 50 (tijdens de openingsuren van het museum)

Advertenties