Cultureel stadsfestival ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’ van start

on

Met 8 tentoonstellingen, 10 projecten rond beeldende kunst, 22 muzikale projecten, 12 theater- en muziektheaterproducties, 3 nieuwe stadswandelingen, meerdere lezingenreeksen, 4 festivals in het festival, een reeks barokke Antwerpse streekproducten en één kanjer van een feestelijk openingsweekend brengt de stad Antwerpen hulde aan Peter Paul Rubens en zijn barokke culturele nalatenschap. Onder het motto ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’ stimuleert het culturele stadsfestival de dialoog tussen de historische barok en hedendaagse kunsten. Het barokfestival vormt de officiële aftrap van het 3 jaar durende Vlaamse Meesters programma rond Rubens, Breugel en van Eyck waarmee Toerisme Vlaanderen en zijn partners culturele meerwaardezoekers van over heel de wereld naar Vlaanderen willen brengen. Het festival loopt van 1 juni 2018 tot 13 januari 2019 in Antwerpen.

sized_rubensbarok1

Het culturele stadsfestival ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’ brengt hulde aan Peter Paul Rubens en zijn barokke, culturele nalatenschap. Tijdens het festival staan de schijnwerpers op Peter Paul Rubens, een van de meest invloedrijke kunstenaars ooit én de beroemdste inwoner van de stad Antwerpen. Hij verpersoonlijkt de barok en is een belangrijke bron van inspiratie voor hedendaagse kunstenaars en de atypische levensstijl van de stad Antwerpen en haar inwoners. ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’ vertelt een verhaal over barok, vroeger en nu en brengt de historische barok in dialoog met hedendaagse kunst. ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’ is een sleutelevenement in het kader van het Vlaamse Meesters-programma van Toerisme Vlaanderen. Toerisme Vlaanderen en de stad Antwerpen investeren in 2018 8,8 miljoen euro om de internationale reputatie van Peter Paul Rubens te versterken. Het festival loopt van juni 2018 tot januari 2019 te Antwerpen.

Zomertentoonstellingen ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’
De ruggengraat van het stadsfestival is een reeks tentoonstellingen en projecten rond beeldende kunst waarbij Rubens en de barok geconfronteerd worden met hedendaagse kunst(enaars). Maar liefst vijf tentoonstellingen zijn vanaf 1 juni door het publiek te ontdekken. Samen presenteren deze tentoonstellingen kunstwerken, van historische én hedendaagse meesters, van foto’s tot performances. Van Rubens en Caravaggio tot William Forsythe en Edward Kienholz. Het is een unieke kans voor Antwerpen en het publiek om – net zoals Rubens – kunst te ervaren als een way of life.

Meer informatie over het volledige festivalprogramma en tickets voor de expo’s zijn verkrijgbaar via www.antwerpenbarok2018.be

Advertenties