Ambachtelijk Chocolatier Wim Vyverman behaalt met zijn “Ru Bee” praline een zilveren medaille

on

Ambachtelijk Chocolatier Wim Vyverman van het Chocolade-Atelier in Sint-Niklaas heeft de tweede plaats behaald in de 7de editie van de Chocolate Awards, een initiatief van het vakblad Chocolaterie & Confiserie. Vyverman zegevierde in de categorie pralines. De wedstrijd werd in Brugge beslecht in de hotel- en bakkerijschool Ter Groene Poorte.

Op dinsdag 29 mei werden in Brugge voor de zevende maal de Belgium Chocolate Awards uitgereikt. In deze wedstrijd kunnen chocolatiers en leerling- chocolatiers hun praline of chocoladereep laten beoordelen door een deskundige jury. De kandidaten moesten 20 wedstrijdpralines binnenbrengen op de finaledag. Daarnaast werd ook 2 kilogram van de praline in de commerciële uitvoering gevraagd, zodat ook collega’s aanwezig op het evenement konden proeven.

sized_RuBee 2

Elke praline is een juweeltje
Voor het 2e jaar op rij behaalde Wim Vyverman een uitstekend resultaat met zijn chocolade creatie. Vorig jaar nam hij deel in de categorie “Beste Belgische chocolade reep” en won hij de eerste prijs met zijn “Monkey bar”, dit jaar scoorde Wim in de categorie “Beste Belgische praline”. De chocolatier maakte een praline met de nieuwe roze Ruby chocolade van Callebaut, dat verder verrijkt werd met honing, limoen en een krokantje van pecannoten en sesam.
Voor de wedstrijd werd opnieuw een totaal concept bedacht zo werd de praline gemaakt in de vorm van een bij, werd de naam “Ru Bee” gekozen en werd er een logo ontworpen. “Dat de wedstrijd georganiseerd werd in de week van de bij, is eerder toevallig maar wel mooi mee genomen”, geeft Wim Vyverman toe.

Sterke Concurrentie
In totaal nam een 50-tal chocolatiers deel aan de wedstrijd, waarvan de meerderheid met pralines. De creaties werden blind geproefd en door een deskundige vakjury beoordeeld voor 50% van de punten op smaak, 30% op het uiterlijk, 10% op de afwerking en 10% op de originaliteit van het idee.

sized_RuBee 1Vyverman is hoe dan ook een zeer gelukkig met zijn zilveren medaille ”Ik heb intussen al aan enkele wedstrijden deelgenomen, en in het verleden niet altijd met het gewenste resultaat, zo werd ik met mijn eerste wedstrijd 17e, de concurrentie bij zulke wedstrijden is enorm en het niveau stijgt jaar na jaar. Aan de 20 wedstrijd pralines hebben we 3 dagen gewerkt, de commerciële versie die vanaf nu ook te proeven is in onze winkel heeft minder afwerkingen maar wel dezelfde heerlijke smaken“.

Opvallende trends
Volgens de jury zijn er elke editie van de Belgium Chocolate Awards onder de inzendingen enkele trends waar te nemen. Dit jaar waren dat voornamelijk: Honing, frisse zuren, een opvallend krokantje en de Ruby de nieuwe roze chocolade van Callebaut. In de “Ru Bee” praline van Wim Vyverman waren deze 4 trends aanwezig en kwamen ze mooi tot hun recht.

Chocolade-Atelier Vyverman, Begijnenstraat 41, 9100 Sint-Niklaas
http://www.chocoladeatelier.be

Advertenties